Üvegekbe került drága jó Anyósom jóvoltából a csalamádé.
Nagyon jó receptje van:
CSALAMÁDÉ
4 kg FUTAKI káposzta (másikkal nem finom)
1,5 kg paprika
1 kg hagyma
1 kg uborka
1,5 kg sárgarépa
1 l ecet
12 dkg só
50 dkg cukor
10 g tartósítószer
5 g borkősav
(A képet a netről vettem, nem találom a fényképezőgépem :S)
Először a hagymát kell megpucolni, hideg vízben tartani,
míg a többi lereszelése elkészül. A vizet többször kell cserélni rajta.
A növényeket le kell egyforma reszelőn reszelni.
Összekeverni a többi hozzávalóval, és
egy éjszakán át állni hagyni.
Másnap jó szorosan be kell tömködni az üvegekbe, felönteni,
és lezárni.
A hét elején sikerült vennünk két zsák paprikát.
Időm viszont nem volt, így már haza sem jutott.
Anyósom ismét ügyeskedett.
Kérésemre 8 csomag salátának való sült paprikát elkészített nekünk a fagyasztóba.
Receptért kattints IDE!
A maradék paprikából pedig sült padlizsán
és egyéb -számomra még titkos- hozzávalókból
Ajvár készült.
Holnap mutatom az enyéimet!
Közben persze én sem tétlenkedtem!
És még fügepálinka is lesz, érik a cefre!
Ma pedig végre üvegbe került is
a már régóta várt különleges fokhagymám!
Egy biztos, hogy ezt minden évben el kell készíteni!
30 dkg fokhagyma
2,5 dl 10 %-os ecet
1 mokkáskanálnyi cukor
fél kávéskanálnyi só
2 babérlevél
darabka gyömbér
Összesen 1 evőkanálnyi: mustármag, szemes bors, koriandermag,
szegfűszeg, kapormag, borókabogyó, szegfűbors,
esetleg körömnyi cseresznyepaprika.
Nem gond, ha ezek közül csak egy két dolog van!
2 evőkanál étolaj (olivával felesbe).
Az ecetben felforraljuk az ízesítőket, s ha már fő,
néhány percre beledobjuk a fokikat is!
Leszűrjük és a fokhagymát apró üvegekbe töltjük.
Az ecetet kihűtjük és összekeverjük az olajjal, felöntjük vele a fokhagymát,
majd légmentesen lezárjuk!
Hűvös, sötét helyen tartjuk.
Két hét múlva már fogyasztható.
A felnyitott üveget hűtőben kell tartani!
A fokhagyma minden előnyös tulajdonságát megtartja SZAG NÉLKÜL!!!
És nagyon finom!
És akkor most a két fordulós játékom nyertese:
Gratulálok!
Kérlek írj nekem mailt a nyereményeddel kapcsolatban!
Épp akartam kérdezni mit ronthattam el a fokhagymákkal, de rájöttem h figyelmesebb kelett volna lennem, nem forraltam és beződültek a fokik. nah ujra majd.
VálaszTörlésHát igen!
VálaszTörlésÉn már egyet kibontottam, de még csak háromnegyedig van kész... Kell neki még egy hét.