Beérett a bodza BOGYÓ!
Gondolkodóba estem, mit is készítsek belőle!
Te mit javasolsz?
Megjegyzés formájában írd le,
majd a receptjét e-mailben küld el nekem!
andimonica@yahoo.com
A lényeg: egyszerűen elkészíthető legyen,
ne kelljen bele irdatlan mennyiségű cukor és beszerezhetetlen hozzávaló!
Örülnék, ha már kipróbált receptek érkeznének,
mert a netről én is tudok gyűjteni!
Engem a tapasztalat jobban érdekel!!!
A játékosok között ezt a Seaglass medált fogom kisorsolni!
Hirdetheted is a játékot, de nem kötelező!
(De a hirdetőt jutalmazom!)
(De a hirdetőt jutalmazom!)
Viszont kérlek, légy követőm!
(ne aggódj, nem fogod megbánni:)
Határidő: 08.14. 12.00
Sorsolás majd valamikor utána!
Hétvégén megkérdezem nagymamámtól az isteni bodzaszörpjének a receptjét!;)
VálaszTörlésJa,és hirdetlek a blogomon!;)
Szio!
VálaszTörlésBodzabogyóból én bodzazselét készitettem. Itt (http://batorba.freeblog.hu/search/bodza/) is írtam róla egy pár mondatot.De nem eleget.....
A receptet anno Tiffany Anditól és a nagybátyámtól egyszerre kaptam. Nagybátyám azóta sajnos meghalt, de Andi lehet bövebben és jobban is el tudja mondani.
Tele van antioxidánsokkal és vitaminnal és nagyon jó a bodzabogyózselé télen betegségek megelőzésére. Elég egy kiskanálnyit megenni illetve beadni a gyerekeknek belőle.
Szóval úgy gondolom, hogy a dzsemfixben megadott mennyiséget és az ott megadott dolgokat kell elkövetni a bogyóval. Amit elmondhatok róla, hogy nagyon pepecs munka és én villával húzogattam le a bogyókat a virágról, úgy mint a ribizlit szokás, aztán főztem kicsit, majd átpasszíroztam.....
Az eredmény nekem kicsit folyós lett ( de leírtam, hogy az én hibámból)...de amúgy finom. Lehet az idén is nekifogok....bár üvegem már alig van és még lecsót,körtét és barackot is szeretnék elrakni.:-(
Ha valami kérdésed van, állok rendelkezésedre...és lehet a napokban majd felhívom Andit, hogy mondja el ő is.
A neten nem dzsemfixszel csinálják...de nekem Andi ezt mondta.:-))))
Szép napot neked!!!
P.
De kár, hogy sose készítettem semmit a bodza bogyójából, mert nagyon szép ez a medál!! De azért a blogom oldalsávjába kitettelek, hátha valaki itt talál rád és küld receptet!
VálaszTörlésKöszi Csilla! A dzsemfixessel az a bajom, hogy csak egy évig áll el. Viszont az a jó benne, hogy nagyon kevés cukrot igényel.
VálaszTörlésMajd meglátjuk.
Vegazus! Nekem nagyon jó a nagyid receptje is, vagy a szomszédnénié is, nem feltétlen ragaszkodom a sajáthoz!
Kár, hogy soha senkim nem csinált semmit bodzából. :D Le kell mondjak ennek a szépségnek az esélyéről. :) Nem mintha nem lenne már elég dolgom tőled, de hát na... telhetetlen vagyok, ha rólad van szó. :D
VálaszTörlésJáratlan vagyok a témában, ez annak a termése aminek a virágjából szörp lesz?
VálaszTörlésA recepteket majd közöld le lsz, engem is érdekelnek.
Kitettem a játékot.
Igen, igen. Aminek a virágjából a szörpöt csináltuk.
VálaszTörlésMegkérdezem majd akkor anyukámat, de szerintem ő is csak a netről ismerhet receptet, mert nem rémlik, hogy valaha készített volna bármit a bogyóból. Csak a virágból szörpöt.
VálaszTörlésEgyébként Rád hivatkoztam a Boldogság vár játéknál. http://boldogsag-var.blogspot.com/2011/07/jatek-nalam.html?showComment=1312624603022#c4213738385224373315
Nemsokara jovok a recepttel.:)
VálaszTörlésBodzalekvárt ritkán csinálok, de régen, mikor erdészek voltunk, ki nem hagytam volna! Az semmi különös, nem kell dzsemfix, csak bogyó, amit nem sok, sűrű szirupba teszel és addig főzöd, amíg lekvár állaga lesz. Dunsztolod és kész!
VálaszTörlésÉn a csatnikat favorizálom mostanában, úgyhogy az idén is nekiláttam és kaptam egy receptet bodzára is, de csak kb. mennyiségekkel, meg "amennyit felvesz"...:) Azért egy hozzávetőleges súlyt megadok, de +,-, ízlés szerint...Kóstolgass, ez a trükk!:) Mindent kóstolni kell!!!
Kb. 60 dk bodzabogyó megfőzve, átpasszírozva, hozzá fél kg alma, szőlő, körte is lehet, hagyma, zellergumó -ezek darabolva - 2 dl bor, 2dl 10%-os ecet, egy kevéske só és egy rendes darab reszelt gyömbér! Én imádom az erőset és a gyömbért különösen, úgyhogy ha hüvelykujjnyit írok, az nem sok, reszelve!!! Felteszed kislángon főni, majd a vége felé hozzázúdítasz kb. 70 dk barnacukrot - vagy amilyen van, de ez kicsit más ízű, ebbe jobb! - és sűrűre főzöd - előtte már majdnem besűrűsödött! Üvegekbe és száraz dunsztba szoktam mindent tenni (bebugyolálod a takarók, paplanok közé, hogy minél lassabban hűljön ki!)Ennyi.
http://kreativ-maranna.blogspot.com/2011/08/nyeremenyert-szavazat-cserebe.html
VálaszTörlésKészíts pálinkát, állítólag nagyon finom és különleges :-))
A palinkarol en is hallottam...:)
VálaszTörlésSzirup keszitese:
5kg bogyo,5l viz,fozni es lepaszirozni.Hozzaadni 12 limuntuszt,3kg cukrot,8 kis tubus eszenciat a narancs a legjobb,de lehet malna vagy meggy is es 1 tartositoszert.
De megprobalom beszerezni a palinkareceptet.
Mindjart kiteszem a jatekodat,elfelejtettem,bocsi...
A limintusz a kicsi, 5 grammos? Csak mert én kg-s kiszerelésben vettem.
VálaszTörlésTavaly főztünk először bodzalekvárt- fahéjasat és isteni finom lett. Arányok: 5 literes lábas majdnem tele bodzabogyóval+ 75 dkg cukor (ez lehet kevesebb, de akkor tartósítószer is kell bele) és 1-2 teáskanál fahéj. Addig főzöd míg a szemek kipukkadnak és kicsit kocsonyás lesz az állaga. Én csak 1 dl vizet tettem alája, hogy addig se égjen le, míg egy kis levet ereszt az elején. Egyszerű, aránylag gyorsan kész van és nagyon finom :o)
VálaszTörlésBocsi, de össze-vissza szégyenlettem magam és úgy gondoltam, megkérdezem máááá..., mi az a limintusz?:((( Valami citromfélére tippelek a szóból eredően, de lehet, hogy messze járok! Kösz, ha felvilágosítasz!:)
VálaszTörlésIgen,a tasakos 5 grammos.
VálaszTörlésA limuntusz igen olyan citrompotlo...Jol irtam Monica?:)
Citromsavnak hívják odaát.
VálaszTörlésSejtettem, köszi!:)
VálaszTörlésHogy mit csinálj belőle?? Természetesen pálinkát, nagyon finom!
VálaszTörlésÉn mondjuk lekvárt szoktam készíteni belőle a Dr.Oetker féle 3:1 dzsemfixxel. (A Dr.Oetkert kérem, hogy a reklámozásáért járó összegen 8 napon belül a számlámra utalni szíveskedjen.) A tudnivalók rajta vannak a csomagoláson, én inkább az előkészítésére térnék ki inkább:
Egy lábasba vizet töltök, és a víz alatt húzom le villával a bodzaszemeket, így nem kenem össze vele a lakást. A leszedett bodzaszemeket húsdarálón átdarálom, így kellően homogén lesz. A továbbiak rajta vannak a csomagoláson. még nekem is érthető módon.
Ami fontos: A földibodza, vagy gyalogbodza (Sambucus ebulus) bogyója nem alkalmas a felhasználásra, mert enyhén mérgező. Mindig csak a fekete bodza (Sambucus nigra) bogyóját használjátok. Egyszerű megkülönböztetni: Ami bokron terem, az a jó.
szia!
VálaszTörlésén is itt vagyok!
Bodzaleves:
Fél liter bodzabogyó, 4 evőkanál kristálycukor, 2 dl fehérbor, 1 kávéskanál citromlé
A bodzabogyókat szitán áttörni, majd a többi hozzávalóval együtt összekeverni 5 dl vízzel, lehűteni. Jéghidegen kínálni.
lapappilon.blogspot com
lapappilon@gmail.com
Éva
Köszi mindenkinek, nagyon izgalmasak a receptek!
VálaszTörlésA fekete bodza bogyója is tartalmaz mérgező anyagokat, amelyek csak hő hatására pusztulnak el (pl. amikor teát vagy lekvárt főzöl belőle).
Te holnap jossz Adara?Lehet kinezek hozzad.:))))
VálaszTörlésAda 5 perc tolunk es megyunk is papirokat rendezni.Mikor vagy kint es a setaloteren van a vasar.Nem baj majd megtudom...:))))
Betti! Megyek persze, 4-re kint leszek! Örömmel várlak és ha kicsit el leszek havazva, köszönj rám jó hangosan! (Meg bökd hozzám, te vagy, ha véletlen nem ismernélek fel :D)
VálaszTörlésPéntek óta folyamatosan dolgozom, úgyhogy most már totál kész vagyok!
Azt hittem delelott jossz.De nem baj atnezek rad.:)
VálaszTörlésViszem a dolgokat is.:)
Orditok majd.:))))
Betti! Az Aranykapu délután 18.00-kor kezdődik. Engem 16.00-ra hívtak, még bemutatót is kell tartanom. Szóval én már akkor kint leszek. Én is viszem a motyót! Puszi, és várlak!
VálaszTörlésAttol felek Kyrus ajandekjaival nem keszulok el...meglatjuk....
VálaszTörlés