2011. március 10., csütörtök

Sü-sügéreink kinőtték az akváriumot...


Astronotus ocellatus
Márványsügér
Red Oscar
2 db, hímek.


Gigantikus méretűek, 25 és 30 cm-esek, kinőtték az akváriumunkat,
emiatt új helyet keresnek!

 Elsősorban eladó, de csere is érdekel Szeged környékén akváriumi növényre, 
dekorációra, egyéb akváriumi "kis" halakra (guppy, xifo, molly, stb).

Amit tudni kell:

Ez a nagytestű sügér Dél-Amerika vízrendszeréből indult akvarisztikai hódító útjára. Kedveltsége váltakozó, van, amikor bőségesen kínálják és van, amikor “hiánycikknek” számít a díszállat-szaküzletekben. A bölcsőszájú halak rendjébe sorolták.
Erőteljes testfelépítésű, a háta magas, teste oldalt lapos. Szájnyílása feltűnően nagy, erőteljes. Függőleges úszói lekerekítettek, mellúszói nagyok. Megfelelő tartás mellet 30-35 cm testnagyságúra nőhet, de már a 10 cm-t elérő testnagyságú halak is szaporodóképesek. Jellegzetessége a márványsügérnek, hogy a különböző korosztályok teljesen eltérő színezetűek. A kis sügérek erőteljesebb, élénk színűek, a felnőtt halakat olajzöld, olajbarna alapon sárgás, szabálytalan csíkrajzolatok díszítik, amelyek az úszókra is átterjednek. A farktőnél egy feltűnő, világos szegélyű folt található. Az ivarok megkülönböztetése egyszerű: a hasúszók a hímeknél egyetlen felületet alkotnak, míg a nőstény esetében a két úszó jól elkülönül.
Testméretük következtében csak nagyméretű, több száz literes akváriumban tarthatók. Senkit ne tévesszen meg az ivadékok testmérete, mert kifejlett korban sokkal nagyobbak, mint akkor, amikor beszerezhetők az üzletekben. Élőhelyükön Dél-Amerika nagy folyóiban sok az uszadék fa, ezért a célszerű sok fadekorációt alkalmazni. Az akvárium aljzatát boríthatjuk mozdonyhomokkal, vagy kaviccsal, helyezhetünk a medencébe nagyobb köveket is. A növényzetet védeni kell, mert szereti átrendezni az akváriumot. Erős szárú, és levélzetű növényeket válasszunk, mert a finom levelű és szárú növényeket már az úszásával tönkreteszi, összetördeli. Megfelelők az Anubias fajok. Falánk, rabló természetű hal, a kis termetű halakat elfogyasztja. A gyorsúszású fajok sincsenek mellette biztonságban, mert kitartóan üldözi őket. Ezeket a halakat tehát célszerű csak fajtársaikkal együtt tartani. Az akvárium vizének hőmérséklete 22-25 °C, szaporításkor 26-28 °C szükséges. Az alacsonyabb hőmérsékletet is eltűri, azonban ez ne legyen kevesebb, mint 16 °C. Táplálkozás terén nem válogatósak: a szúnyoglárvától az élő kishalig, a marhaszívet, a földigilisztát, a különféle rovarokat, sőt, a szopós egeret is elfogyasztják. Természetesen etethetők különféle száraz eleségekkel is.
Szaporításhoz célszerű a halakból egy kisebb 6-8 fős csapatot beszerezni. A rajból kiválnak a párok. Az így párba állt halak többé nem tűrnek meg egy fajtársat sem az akváriumban, így csak egy pár lehet egy medencében. Egyes szerzők leírása szerint (100 literes, belső motoros szűrővel szűrt akvárium, 26-28 °C hőmérséklet) a sügérek két és fél évesen ikráztak először, ekkor 6-800 ikrát raktak. Az ikrák fehéres színűek, melyeket úgy sikerült kikeltetni, hogy azokat kivéve külön akváriumba tették. A bazaltlapokkal - ahová a halak leikráztak - együtt helyezték át. A márványsügérnél előfordul az ikrák felfalása, ezért szükséges azok mesterséges keltetése. A gombásodás megelőzésére penészedés gátló szereket kell alkalmazni. A kis ivadékok 5 nap alatt keltek ki, további 3 nap után elúsztak. Első eleségük frissen keltetett sóféreg naupliusza volt. Növekedésük gyors, két hét alatt már a vágott tubifexet is megették. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése