2011. szeptember 16., péntek

Őszi befőzések

Engem is utolért, bár már a javán túlvagyok.

Üvegbe került Babos Lecsó és Mézes paprika.

MÉZES PAPRIKA   

1 zsák paprikához (kb. 8 kg)
3 l víz
1 l ecet
25 dkg cukor
12,5 dkg só
5 g tartósítószer
pici citromsav
5-6 evőkanál méz
bors, babérlevél
Az összes hozzávalót össze kell keverni és felforralni! 
Amikor forr, akkor bele kell tenni a megtisztított, feldarabolt paprikát 7-8 percre. 
Több ne legyen, mert megbarnul az üvegben. 
Ezután a paprikát kivesszük, megvárjuk míg kihűl és üvegekbe tesszük jó szorosan. 
Felöntjük a kihűlt lével. 
Nem szabad lekötni, csak másnap, 
mert a levet a paprika beissza és még másnap is kell rá önteni! 
Teljesen el kell lepje a lé!
Jó hír viszont az, hogy ellentétben a többi savanyúsággal, 
ezt már másnap lehet enni!!!


Sütöttem Vinettét is!

Hozzávalók:
2 kg padlizsán,kis fej vöröshagyma,
1 kis kávéskanál só,100-150 ml majonéz ízlés szerint

Elkészítés:
A padlizsánokat rezsón vagy tárcsán addig sütöm 
(sem a konyhai tűzhely, sem a rostély nem adja vissza ugyanazt az ízt, 
és mellesleg nagyon füstöl, így csak szabadban érdemes csinálni),
amíg minden oldala és alja feketére nem szárad/ég, rétesszerű rétegekben kezd felválni a húsról.
  Ha kihűlt, meghámozom, az égett héjáról is minden húst lekaparok. 
Rögtön szűrőre teszem, hogy a maradék lé is le tudjon folyni és ne kerüljön a krémbe. 
Vagy össze turmixolom krémesre vagy késsel a lehető legapróbbra vágom.

A kis fej hagymát meghámozom és belereszelem.
Sózom ízlés szerint. Bele keverem a majonézt, ami lehet bolti és házi is. 
Kicsit hagyom állni, újra kóstolás után ha szükséges ismét sózom. 
Behűtve kínálom friss kenyérrel és paradicsommal.
 Nem kínlódom vele, hogy üvegbe tegyem, a hagymátlan és majonéztelen, 
sótalan krémet kis adagokban a fagyasztóba teszem, 
és akkor keverem be, amikor majd kiveszem.

 Érik a füge is. Sógornőm lekvárt főzött belőle, nálam FÜGEBOR készül nagy hordóban!




Hozzávalók:
1 kg füge
1 kg cukor
3,5 l víz
1 dkg friss élesztő
1 dkg borkősav

A fügét meghámozzuk, felszeleteljük, belerakjuk egy öt literes befőttes üvegbe. 
A vizet a cukorral felfőzzük, majd hagyjuk kihűlni, és hozzáöntjük a fügéhez. 
Belerakjuk az élesztőt és a borkősavat, egy kis tányérral lefedjük, majd hűvös helyre rakjuk. 
Hagyjuk forrni 2 hétig. Ez után leszűrjük a levét, és félrerakjuk. 
Főzünk egy adag szirupot megint, ráöntjük, 2 hétig megint hűvös helyen hagyjuk. 
Újra leszűrjük, még egy adag szirupot főzünk, amit 3 hétig hagyunk rajta.
A harmadik szirupot is hozzáöntjük az első kettőhöz, összekeverjük, 
szűrőpapíron vagy vásznon átszűrjük, üvegekbe töltjük. 
Azonnal fogyasztható, de sokáig eláll, finom édes bort kapunk.
néhány üveggel Limara útmutatásai alapján,
bár én dupla adag levendulát és dupla adag mentát tettem bele.
Tartósítószer feltétlen kell bele, 
mert anélkül max. 2 hétig áll el bontatlan állapotban is.
A karácsonyi mézeskalácshoz már készül 
 
● tégy egy kisebb lábasba 0,5 kg világos mézet
● adj hozzá 3 evőkanál friss vagy 1,5 evőkanál száraz levendulavirágzatot és lassan melegíts ca. fél órán keresztül.
Vigyázz, nem szabad, hogy forrjon -  épp csak forró legyen,
● ezután töltsd egy csavaros tetejű átlátszó üvegbe, s hűvös sötét helyen hagyd kihűlni. Ha enyhébb ízt szeretnél és szirommentes mézet, úgy közvetlenül az üvegbe töltés előtt szűrd le, de olyan gyönyörű a szirmokkal, hogy szerintem nem lesz hozzá szíved :)


Már érik az ÁNIZSLIKŐR is!
Csodás karácsonyi ital lesz belőle!



Sütjük a paprikát salátának is és ajvár is készül majd a jövő héten.
Hát, elfáradtam.




5 megjegyzés:

  1. Ezt nagyon jó volt végigolvasni is... biztos sokáig el tudnék nézelődni a kamrádban. Csuda dolgokat tettél el! Gratulálok!

    VálaszTörlés
  2. Meglepi nalam.:)
    http://petite-armoire.blogspot.com/2011/09/egy-regi-tartozasom-greti-szavaival.html

    VálaszTörlés
  3. Milyen szorgos vagy, mint a meséből a hangya.Biztos jó érzés : télen csak előveszel valami finomságot. Ha megmutatnád majd a kamrád, biztosan tátott szájjal néznénk!
    Jutka

    VálaszTörlés
  4. El kell, hogy szomorítsalak titeket, sajnos nincs kamrám. Volt egy kis melléképület, ahol volt egy kis nyári konyha és ott voltak az üvegbe zárt kincsek, de sajnos tavaly télen dőlésnek indult és le kellett bontanunk.
    A pincénk fel lett töltve mert méter magasan állt benne a talajvíz, viszont annyi hely maradt, hogy oda tudom eldugdosni most az üvegeket.
    Egyenlőre ezzel kell beérnem.

    VálaszTörlés
  5. No ezt a mézes paprikát kipróbálom!
    Padlizsánhoz pedig ajánlom bele a juhtúrót, nagyon finom lesz tőle.

    VálaszTörlés