2010. november 22., hétfő

Sült paprika salátának

A piros, sütni való paprikákat (amiből az ajvár is készül) meg kell sütni platnin, rezsón, rostélyon, sütőben. Jó, ha meg is égetjük, mert ez adja a különleges ízét (emiatt viszont a szabadban való sütést javaslom)!Ezután hideg vízben áztatjuk, hűtjük és megpucoljuk a héjától és magjától, szárától. Ha pár mag marad, nem probléma.
Ezután be kell sózni mindkét oldalát! Ez a saláta gyenge pontja, ugyanis ha a végén rossz íze lesz, csak a sózást rontottuk el! Egyenletesen, lehetőleg sószóróból sózzuk. Ne túl sokat, inkább kevés legyen!
Egy réteg sózott paprikát teszünk a salátás tál aljára. Minden darabra egy-egy csepp ecetet, egy-egy csepp olívaolajat (de sima étolaj ugyanolyan jó) és egy-egy szeletke fokhagymát teszünk. A „csepp”-eket igyekezzetek szó szerint érteni, de nem lesz tragédia, ha megszalad, vagy két illetve három csepp lesz.
Jöhet a következő réteg paprika, ecet, olaj, fokhagyma.
A végén összekeverjük, majd hagyjuk állni egy-két órát. Ezután kóstoljuk, és ha kell, akkor még sózzuk, de csak óvatosan! Minden utósózás után hagyjuk kicsit állni mielőtt újra kóstoljuk. Ha elsózzuk, menthetetlen.
Az íze különleges, ünnepi asztalra való. 

1 megjegyzés: