2011. október 12., szerda

II. forduló

Ebben a fordulóban két kérdést teszek fel.
Mind a kettőre válaszolj, ha Bob és Bobek után Te is a kalapba vágysz!

Az új technikákat alkalmazók szerintetek kézművesek?
Drótos, üveges, decupááááááázs, stb????

És az egyik legősibb kézműves mesterség (szerintem az) 
a tetoválás, a testfestés és a test egyéb díszítése
vajon ma miért nem számít annak???

A szabályok változatlanok!

8 megjegyzés:

  1. Ha nem is kerülök bele a kalapba, fontosnak érzem leírni a véleményem, köszönöm hogy itt megtehetem :) !

    1 - Egyértelműen igen. Miért ne lennének azok? Hiszen kézügyesség kell ezekkel a dolgokkal is bánni, főleg amilyen gyönyörűségeket csinálnak :)! Abszolút kézművesnek számítanak!

    2 - Az emberek szerintem nagyon eltávolodtak ezektől a művészetektől, túl sznobok és túl deviánsnak gondolják ezt, hiszen a legtöbb tetoválás, testfestés - főleg napjaink - nagyon extrém. Továbbá, szerintem nem is sejtik hogy mennyi munka áll egy ilyen dolog mögött.

    VálaszTörlés
  2. 1.Szerintem is teljes mértékben,hisz ugyanannyi türelem,kézügyesség,ízlés kell hozzá,mint mondjuk egy agyagedényhez.


    2.Én is úgy gondolom,hogy mindenki valami nagyon extrém dologra gondol,mikor meghallja a tetoválás,vagy a testfestés szót.
    Nem tudom,szoktátok-e nézni a Travel&Living csatornát,na ott van két műsor is ami a tetováló-szalonokba kukkant be.Én folyton elképedek,hogy milyen gyönyörűségeket alkotnak.Nélkülözhetetlen ehhez a munkához a rajztudás,az alkalmazkodás,a biztos kéz,és a precizitás.Ezek a tulajdonságok kellenek (szerintem) a kézműveskedéshez is.

    VálaszTörlés
  3. A múltkori kérdésedhez is írtam már, szerintem ezzel az a gond, hogy csak a tradicionális, népi mesterségek és természetes anyagok jöhetnek szóba! Újra kéne értelmezni a kézművesség szó fogalmát!
    Én, mint üveges, csak egy ügyes iparoshoz sorolhatnám magam - ha kategorizálni kéne -, aki ablakokat foltoz egy kis tulipán mintával:DDD, de szakirányú végzettség nélkül iparművész, képzőművész nem, kézműves sem... Tiffany üveg készítő - ezt szoktam mondani.

    VálaszTörlés
  4. az első kérdést illetően egyértelműen kézművesnek gondolom őket. a második témát illetően valóban igazad van, ezen nem is gondolkodtam eddig... hiszen valóban létezik a testfestés már az őskor óta. a tetováláshoz ugyanazok a képességek szükségesek, de őszintén megvallom, azért nem tekinteném művészetnek, kézművességnek, mert egyszerűen ódzkodok tőle. a hennától nem!

    VálaszTörlés
  5. Szerintem egyértelműen kézművesek. Minden darabot külön készítenek, benne van a szívük-lelkük. Ha többször elkészül egy-egy darab, akkor is mások, nem egy sorozatban gyártott alkotásról van szó. Megkérdőjelezem azon alkotók kézművességét, akik valamilyen géppel sorozatban, egymás után akár több száz ugyanolyan terméket tudnak előállítani. Az már ipar.
    A tetoválás valóban nagyon ősi, de mivel nem egy kézzelfogható, dísz-, vagy használati tárgy az eredmény, nem sorolják a kézművesség körébe. Hihetetlen ügyesség és kreativitás kell hozzá, ez szerintem művészet, de nem kézművesség.

    VálaszTörlés
  6. Igaza van Tiffanyldának, hogy az alapanyagok változásával a fogalomnak is módosulnia kéne.Nekem a "kézműves" egy alkotó, teremtő ember.
    A tetoválás pedig szintén alkotás, de mivel nekem nem tetszik, ezért nem tudom úgy megbecsülni, mint más mesterséget. Jutka

    VálaszTörlés
  7. 1. szerintem kézművesek, mivel kézzel fogható tárgyakat készítenek

    2. mivel nem kézzel fogható az eredmény (tárgy) szerintem nem sorolható a kézművesség közé a tetoválás. Van aki művészi módon űzi, de az szerintem nem kézművesség

    VálaszTörlés
  8. Kicsit elmosolyogtam ezt a nem kézzel foghatóságot.

    Nekem van tetkóm, a hátsómon.

    Sapa szerint nagyon is kézzel fogható :D


    Az én nézőpontomból pedig dísztárgy lett így a hátsóm, és nem mondhatnám, hogy nem használati tárgy. :D



    A játékot lezárom.

    VálaszTörlés