2011. december 31., szombat

BUÉK

Ha össze tudnánk zsugorítani a Föld népességét egy pontosan 100 lelket számláló falura és az emberi fajon belül megtalálható arányok változatlanok maradnának, akkor valami hasonlót kapnánk:

Ebben a faluban élne 57 ázsiai, 21 európai, 8 afrikai és 14 ember a nyugati féltekéről (annak északi és déli részéről egyaránt). A faluban 52 ember lenne nő, 48 lenne férfi, 70 lenne színes bőrű, 30 lenne fehér bőrű, 70 lenne nem keresztény, 30 lenne keresztény, 99 lenne heteroszexuális, 1 lenne homoszexuális.

Képzeld: 6 ember birtokolná az egész Föld gazdagságának 59 százalékát, és mind a 6 az Egyesült Államokból származna!

A százfős világfaluban 80 élne elégtelen lakáskörülmények között, 70 nem tudna olvasni, 50 lenne alultáplált, 1 mindig haldokolna, 1 mindig megszületőben volna. Közülük 1 (igen: csak 1) rendelkezne felsőfokú végzettséggel és 1 rendelkezne számítógéppel.

A következőkön is el lehet töprengeni:

- Ha ma reggel inkább egészségesen, mint betegen ébredtél fel, akkor áldottabb helyzetben vagy, mint azok a milliók, akik nem fogják túlélni a hetet.

- Ha még sohasem élted át a háború szörnyűségét, a fogság magányát, a kínzás gyötrelmeit vagy az éhezés szenvedéseit, akkor 500 millió embernél jobb a helyzeted.

- Ha részt vehetsz egy egyházi összejövetelen a zaklatás, letartóztatás, kínzás vagy halál félelme nélkül, akkor áldottabb helyzetben vagy, mint 3 milliárd ember ezen a világon.

- Ha van ennivalód a hűtőben, ruha a testeden, tető a fejed fölött, és egy hely, ahol nyugovóra hajthatod a fejed, akkor gazdagabb vagy, mint a világ népességének 75 százaléka.

- Ha van pénzed a tárcádban, vagy legalább aprópénzed valahol egy edényben akkor a világ gazdagjainak felső 8 százalékába tartozol.

- Ha a szüleid még élnek és házasok, akkor nagyon ritka példány vagy, még az Egyesült Államokban és Kanadában is.

- Ha el tudod olvasni ezt az üzenetet, akkor kétszeresen áldott helyzetben vagy, mert lásd, valaki gondolt rád, és még áldottabb helyzetben vagy, mint 2 milliárd ember ezen a bolygón, akik egyáltalán nem tudnak olvasni…

Mondd, ismered azt a falut, ahol élsz? 





Én az Új esztendőre egészséget és kitartást kívánok mindenkinek!
A többi meg majd lesz valahogy.
BUÉK!

5 megjegyzés:

  1. Tényleg nagyon elgondolkodtató ez a kis szösszenet. Fene gondolná a világ nagy rohanásában, hogy mennyire szerencsések is vagyunk sok más embertársunknál, csak ugye legtöbben pesszimistán állunk a dolgok nagy részéhez, és azt látjuk, amink nincs. Nem azt, amink van.
    Sikeres és nagyon boldog új évet kívánok Neked és az egész családnak. :)

    VálaszTörlés
  2. Sikeres, egészséges, boldog új évet kívánok, valamint sok olvasót a következő évre is! ;)

    VálaszTörlés
  3. Boldog új évet kívánok neked és az egész családnak ! Figyelmesen olvastam a falus példát...így nem szoktam rajta gondolkodni, de a férjemmel pont a múltkor beszélgettünk- hogy mi milyen szerencsések vagyunk ...van házunk, két gyönyörű gyerekünk, állásunk, egészségesek vagyunk, már 20 éve együtt vagyunk... néha azért érdemes elgondolkodni ilyeneken is :)

    VálaszTörlés