2011. május 10., kedd

Ha már szóbajött a posta... 1.rész

Ezerféle rémmesét hallottam már és tapasztaltam a Magyar Postával kapcsolatban. Azt hittem, meglepetés már nem érhet, de mikor ide kerültem a Vajdaságba, azt hittem, hogy ilyen meg már aztán nincs is, még a mesében sem!!!

Több történetem is van. Sajnos, a postáskisasszony üldöz engem, mert több város eseményeit fogom megosztani veletek, de a főszereplő ugyanaz!!!  Innentől kezdve nevezzük őt egyszerűen RÉM-nek...

Valamikor, talán két évvel ezelőtt, amikor intéztük a vízumomat, akkor történt az ESET. Rendőrségre, bíróságra, anyakönyvi hivatalokba és még sorolhatnám sokáig hova kellett menni és mennyi papírt kellett beszerezni, de nem teszem. A lényeg, hogy minden papírért fizetni kellett.  Itt úgy működik, hogy felírják egy darab papírra, hogy miket kell ráírni a befizető csekkre. Pl: összeg, befizető neve, a számlaszám ahova az összeget küldjük, a számla tulajdonosa, a befizetés jogcíme-közlemény, és van egy szám (PB), ami segíti őket, hogy a könyvelést vezetni tudják... Ezzel a papírkával besétál az ember a postára, ahol kitöltik neki a csekket és befizetheti a pénzt. És persze a posta elkéri a saját hasznát akkor is, ha nem ő tölti ki a csekket!

Egyszer meg is kérdeztem, hogy blokkot, igazolást, vagy akármit miért nem adnak arról az elvett pénzről?
Tetszik tudni, egyszer még kávéházam is volt, és a számlákat rendezni kellett, a befizetésről a bizonylatokat a könyvelőnek adni, stb... De a postán ellopott pénzről semmit nem adnak!!! Felháborítónak tartom...

Na, de visszakanyarodok az előző történethez, amikor is a RÉM bent ült a postán. Az egyetlen ember volt egy gyorsan rögtönzött postának kinevezett helyen a Városháza földszintjén. Odaballagtam a kis papírkáimmal, amiket a rendőrségen és egyéb helyeken adtak, hogy szeretném befizetni. A másodiknál megakadt. Azt mondta, hogy ez így nem jó, valami hibás. Na, telefonáltam is rögtön az idegenrendészetre, ahol is elmondták, hogy minden jó. De a RÉM csak mondta a magáét, ügyetlenkedett, míg végül a kezébe nyomtam a telefonomat, hogy beszélje meg ő az illetékesekkel. A vége az lett, hogy vissza kellett mennem, hogy utána nézzenek, minden jó e. Persze jó volt, úgyhogy megint a RÉMhez sodort a sors.  Mire ő közölte, hogy ezt ő nem tudja megcsinálni így, mert biztos benne, hogy valami nem jó, és menjek egy másik postára...
?

Na, de melyikbe? Egy másik városba???
Szép idegtépő nap volt. És végtelenül hosszú...


Nem sokkal később egy másik településen vittem befizetni egy csekket. Akkor már rutinos voltam, s bár a kockabetűket a mai napig nem tudom elolvasni, egy itteni befizető csekket csukott szemmel is ki tudok tölteni.
Mellesleg a banki befizetésekkel és kimutatásokkal is tökéletesen tisztában vagyok. Megyek én nagy igyekezettel a postára, bent ül a RÉM. Az ajtóban megálltam, és bizony rögtön gondolkodóba estem, hogy akarom e én ezt az egészet... Csekkel a kezemben odamentem, minden bátorságom elszállt, teljesen elbizonytalanodtam. Nézi a csekkemet Őőőőőőőőőőő, aki egyet sem tudott még a múltkor kitölteni, hogy ez így nem jó! Kérdem:
- Ugyan miért nem?!
- Hát, mert a befizetőhöz nem elég odaírni a nevet.
- Miért is nem?
- Mert a név alapján nem fogják tudni, hogy ki fizette be!
- Arra van a PB, hogy megnézzék azon a jogcímen és számon ki és mit és miért fizetett be!
- Kell a név mellé a cím is! Mondja meg a lakcímét!
- De nem mint magánszemély fizetem be, hanem még a kávéházi számlát rendezem.
- Mondja meg a kávéház címét, majd én beírom!
- Már nincs kávéház, a helyén orvosi rendelő van.
- Akkor ezt így nem lehet befizetni, csak a céges számláról.
- Nincs kávéház, nincs céges számla. Befizetni valóm pedig van. Mellesleg, ha ilyen okos, akkor tudhatná, hogy a banki kimutatásokon se név, se cím nem fog szerepelni, csak és kizárólag a PB!!!
- Akkor mondjon egy címet, amit beírhatok a név mellé!
- ???

Bediktáltam a postaépület címét...


Folyt.köv.


8 megjegyzés:

  1. jahajj, ez annyira jól van megírva, ez az utolsó mondat hab a tortán, nagyon várom a folytatást :)

    VálaszTörlés
  2. Izgalmas! De kicsit félelmetes is. Várom a folytatást!

    VálaszTörlés
  3. Nincs ennek a Rémnek egy főnöke,akivel el lehetne beszélgetni?...
    Várom a folytatást!:)

    VálaszTörlés
  4. Bocsáss meg előre is, de rettentő jót szórakoztam. Ugyan ez így utólag mulatságos, de abban a helyzetben biztos nem álltam volna jót magamért.
    Kíváncsian várom a többit. :)

    VálaszTörlés
  5. Akkor én nem szólok semmit! Azt hittem, az itteni postát már nem lehet felülmúlni, pedig DE!!! Izgalmas és érdekfeszítő a történet, lehet, hogy aludni sem fogok ma este!:))) Igyekezz a folytatással!!!

    VálaszTörlés
  6. Nagyon olvasmányos, tragikomikus ez a történet! Várom a folytatást...úgy látom, a postás egy külön állatfajta:)

    VálaszTörlés