2010. november 24., szerda

Rögtön puha mézeskalács

A recept még a dédimamámtól való.
Egy rendkívül különleges dobozban tartotta őket, igazi mézeskalács házikóban.
Az én lányom erről tanulja a Jancsi és Juliskát.

 


 Van hozzá egy dal is, amire az anyukám még emlékszik is:


"Én vagyok a Jancsika,
te meg pedig Juliska.
Árkon-bokron úgy futottunk,
mint két kis cicuska.

Csúf boszorkány, rossz boszorkány
mézeskalács háznál
Hívogatott-csalogatott
minket vacsorára.

Jancsikámat meghízlalta,
majdnem meg is ette,
de Juliska én helyettem
őt a tűzbe lökte.

Most megszöktünk, megyünk
haza az édesanyánkhoz.
Mi sem megyünk
soha többé boszorkány házához."

------------------------------------------------------------------------------------------------------
És most jöhet a recept:

A mézeseket akár másnap is lehet fogyasztani, nem kell heteket várni a puhulásra.
Minden évben én készítem még anyósomnak is!
/A nem szokványos halacska mézesek a nagypecás férjemnek készültek :/


Hozzávalók  (70-80 db-hoz)
* 50 g vaj/margarin
* 60 g barna v. kristálycukor
* 125 g méz
* 1 citrom
* 250 g finomliszt (Vajdaságiak! Az itteni lisztből nem lehet, ne is próbáljátok!)
* 12 g sütőpor
* 1,5 teáskanál mézesfűszer keverék
* 1 tojás
* liszt a formázáshoz

Díszítéshez, mázhoz:
* Mogyoró, mandula, pisztácia, dió
* Tortabevonó étcsokoládé
* Cukorgyöngy

Elkészítése:
A vajat margarint, a barna cukrot és a mézet kisebb lábaskában, mérsékelt tűzön, folyamatosan kevergetve addig forrósítjuk, amíg a cukor teljesen el nem olvad.

Az edényt hideg vízbe állítjuk, a mézes keveréket kihűtjük.
Közben a citromot forró folyó víz alatt alaposan megmossuk-sikáljuk, hogy a viaszos tartósítóanyagot eltávolítsuk a felületéről, szárazra töröljük. Összekeverjük a lisztet a sütőporral és fűszerkeverékkel, majd belereszeljük a citromhéjat.

A kihűlt mézes masszához adjuk a tojást, habverővel jól eldolgozzuk, és a fűszeres-sütőporos liszthez öntjük, fakanállal összekeverjük.

A meglehetősen ragacsos masszát meglisztezett munkalapra szedjük, összegyúrjuk, cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és legalább 5 órára, még jobb, ha egy egész éjszakára hidegre tesszük.

2-3 nagy tepsit/sütőlapot kibélelünk sütőpapírral. A tésztát lisztezett munkalapon 2-3 mm vékonyra kinyújtjuk, kenőkéssel alányúlunk, fellazítjuk.


Lisztbe mártogatott, tetszőleges formákkal kiszúrjuk, és nem túl közel egymáshoz a tepsikbe rakosgatjuk. Tetejüket tetszés szerinti finomságokkal díszítjük, a hulladékot összegyúrjuk, lehűtjük, újra nyújtjuk-szaggatjuk, amíg el nem fogy.

200 °C-ra előmelegített sütőben mindössze 7-8 percig sütjük. Vigyázat! Ne legyen több 8 percnél, mert akkor kezd el keményedni és megégni!
A tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, leválasztjuk a sütőpapírról, és rácsra téve hagyjuk egészen kihűlni.

A díszítés történhet hagyományos cukormázzal, vagy csokoládéval.
Újabban én csokiba mártom a formák tetejének a felét, és megszóróm cukorgyönggyel.

Ha lesz friss kép, majd mutatok. Ezek a 2 évvel ezelőttiek:



3 megjegyzés:

  1. Húú - nyami is meg szép is, és nem utolsó sorban mi munka van benne!

    Mi majd csak december közepén fogunk neki, de a receptet el fogom menteni. Köszönöm.

    MÁS

    Ahoz, hogy el tudjam neked is készíteni a PIF ajándékot, kérlek rakd ki a blogodba a játékot.
    Köszönöm.
    Krisztina

    VálaszTörlés
  2. Igazából nagyon egyszerű és gyorsan megy a mézeskalács készítés, mert először megcsinálom az összeolvasztós részét, majd mikor hűl, addig a lisztes részét. Utána csak a géppel összekeverem és fóliázom és sutty be a hűtőbe.
    Másnap meg majd segít a család kisütni.
    Harmadnap meg díszíteni! :)

    MÁS

    Ok, kirakom:)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jól néz ki, ki fogom próbálni! A kis doboz is nagyon aranyos, szeretem az olyan tárgyakat, amiknek lelke van:-)

    VálaszTörlés