A recept még a dédimamámtól való.
Egy rendkívül különleges dobozban tartotta őket, igazi mézeskalács házikóban.
Az én lányom erről tanulja a Jancsi és Juliskát.
Van hozzá egy dal is, amire az anyukám még emlékszik is:
"Én vagyok a Jancsika,
te meg pedig Juliska.
Árkon-bokron úgy futottunk,
mint két kis cicuska.
Csúf boszorkány, rossz boszorkány
mézeskalács háznál
Hívogatott-csalogatott
minket vacsorára.
Jancsikámat meghízlalta,
majdnem meg is ette,
de Juliska én helyettem
őt a tűzbe lökte.
Most megszöktünk, megyünk
haza az édesanyánkhoz.
Mi sem megyünk
soha többé boszorkány házához."
És most jöhet a recept:
A mézeseket akár másnap is lehet fogyasztani, nem kell heteket várni a puhulásra.
Minden évben én készítem még anyósomnak is!
/A nem szokványos halacska mézesek a nagypecás férjemnek készültek :/
A mézeseket akár másnap is lehet fogyasztani, nem kell heteket várni a puhulásra.
Minden évben én készítem még anyósomnak is!
/A nem szokványos halacska mézesek a nagypecás férjemnek készültek :/
Hozzávalók (70-80 db-hoz)
* 50 g vaj/margarin
* 60 g barna v. kristálycukor
* 125 g méz
* 1 citrom
* 250 g finomliszt (Vajdaságiak! Az itteni lisztből nem lehet, ne is próbáljátok!)
* 12 g sütőpor
* 1,5 teáskanál mézesfűszer keverék
* 1 tojás
* liszt a formázáshoz
Díszítéshez, mázhoz:
* Mogyoró, mandula, pisztácia, dió
* Tortabevonó étcsokoládé
* Cukorgyöngy
* 50 g vaj/margarin
* 60 g barna v. kristálycukor
* 125 g méz
* 1 citrom
* 250 g finomliszt (Vajdaságiak! Az itteni lisztből nem lehet, ne is próbáljátok!)
* 12 g sütőpor
* 1,5 teáskanál mézesfűszer keverék
* 1 tojás
* liszt a formázáshoz
Díszítéshez, mázhoz:
* Mogyoró, mandula, pisztácia, dió
* Tortabevonó étcsokoládé
* Cukorgyöngy
Elkészítése:
A vajat margarint, a barna cukrot és a mézet kisebb lábaskában, mérsékelt tűzön, folyamatosan kevergetve addig forrósítjuk, amíg a cukor teljesen el nem olvad.
A vajat margarint, a barna cukrot és a mézet kisebb lábaskában, mérsékelt tűzön, folyamatosan kevergetve addig forrósítjuk, amíg a cukor teljesen el nem olvad.
Az edényt hideg vízbe állítjuk, a mézes keveréket kihűtjük.
Közben a citromot forró folyó víz alatt alaposan megmossuk-sikáljuk, hogy a viaszos tartósítóanyagot eltávolítsuk a felületéről, szárazra töröljük. Összekeverjük a lisztet a sütőporral és fűszerkeverékkel, majd belereszeljük a citromhéjat.
Közben a citromot forró folyó víz alatt alaposan megmossuk-sikáljuk, hogy a viaszos tartósítóanyagot eltávolítsuk a felületéről, szárazra töröljük. Összekeverjük a lisztet a sütőporral és fűszerkeverékkel, majd belereszeljük a citromhéjat.
A kihűlt mézes masszához adjuk a tojást, habverővel jól eldolgozzuk, és a fűszeres-sütőporos liszthez öntjük, fakanállal összekeverjük.
A meglehetősen ragacsos masszát meglisztezett munkalapra szedjük, összegyúrjuk, cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és legalább 5 órára, még jobb, ha egy egész éjszakára hidegre tesszük.
Lisztbe mártogatott, tetszőleges formákkal kiszúrjuk, és nem túl közel egymáshoz a tepsikbe rakosgatjuk. Tetejüket tetszés szerinti finomságokkal díszítjük, a hulladékot összegyúrjuk, lehűtjük, újra nyújtjuk-szaggatjuk, amíg el nem fogy.
A tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, leválasztjuk a sütőpapírról, és rácsra téve hagyjuk egészen kihűlni.
A díszítés történhet hagyományos cukormázzal, vagy csokoládéval.
Újabban én csokiba mártom a formák tetejének a felét, és megszóróm cukorgyönggyel.
Ha lesz friss kép, majd mutatok. Ezek a 2 évvel ezelőttiek:
Húú - nyami is meg szép is, és nem utolsó sorban mi munka van benne!
VálaszTörlésMi majd csak december közepén fogunk neki, de a receptet el fogom menteni. Köszönöm.
MÁS
Ahoz, hogy el tudjam neked is készíteni a PIF ajándékot, kérlek rakd ki a blogodba a játékot.
Köszönöm.
Krisztina
Igazából nagyon egyszerű és gyorsan megy a mézeskalács készítés, mert először megcsinálom az összeolvasztós részét, majd mikor hűl, addig a lisztes részét. Utána csak a géppel összekeverem és fóliázom és sutty be a hűtőbe.
VálaszTörlésMásnap meg majd segít a család kisütni.
Harmadnap meg díszíteni! :)
MÁS
Ok, kirakom:)
Nagyon jól néz ki, ki fogom próbálni! A kis doboz is nagyon aranyos, szeretem az olyan tárgyakat, amiknek lelke van:-)
VálaszTörlés