2010. november 29., hétfő

Szaloncukrot házilag, könnyen, gyorsan

Aszalt gyümölcsös-fehércsokis szaloncukor

hozzávalók 70-80 db-hoz:
- 20 dkg aszalt szilva
- 15 dkg aszalt sárgabarack
- 10 dkg mazsola
- 5 dkg vörös áfonya
- 5 dkg aszalt meggy
- ha az egyikből nincs, akkor a másikhoz adjunk annyit, amennyi hiányzik
- 30 dkg fehércsoki
- 10 dkg őrölt mandula

Aprítsuk apróra az aszalt gyümiket, keverjük jól össze, majd készítsünk kisméretű szaloncukor formákat. Ha kicsit vizes a kezünk, akkor könnyebben megy.
Vízfürdő felett olvasszuk fel a csokit, egyenként forgassuk meg benne a gyümi "golyókat", majd forgassuk meg a mandulában. Rácson hagyjuk megdermedni a csokit.



Narancsos-marcipános szaloncukor

70-80 db-hoz:
- 45 dkg hámozott, őrölt mandula
- 30 dkg porcukor
- narancslekvár vagy narancslikőr, vagy narancsaroma
- 10 dkg kandírozott narancshéj (kihagyhatatlan)
- őrölt fahéj
- 30 dkg jóminőségű étcsoki
- keserűmandula-aroma

Össze kell keverni  a mandulát a porcukorral, hozzáadni egy kevés narancslekvárt, hogy gyúrható legyen a massza. Ízesítsük az apróra vágott narancshéjjal, kevés fahéjjal, pár csepp mandulaaromával. Az elkészült masszát fóliába kell csomagolni, és 1 órára hűtőbe tenni. Ezután szaloncukrokat formázunk. A csokit vízfürdő felett fel kell olvasztani, és a szaloncukikat egy villa segítségével meg kell forgatni benne. Hideg helyen, rácson hagyjuk megdermedni a csokit.



Gyömbéres marcipános szaloncukor

70-80 db-hoz:
- 40 dkg hámozott, őrölt mandula
- 30 dkg porcukor
- kevés víz
- 10 dkg kandírozott narancshéj
- 2-3 cm-es friss gyömbérgyökér
- pár szem keserűmandula őrölve, ha nincs, akkor keserűmandula-aroma
- kakaópor

Összekeverjük a mandulát a porcukorral, hozzáadunk egy nagyon kevés vizet, hogy gyúrható masszát kapjunk. A vizet egészen kis részletekben adagoljuk, miközben gyúrjuk a masszát. Lereszeljük a gyömbért, összegyúrjuk a marcipánmasszával, adjuk hozzá a mandulaaromát is. Csomagoljuk fóliába a marcipánt, és tegyük a hűtőbe kb. egy órára. Ezután tudunk belőle szaloncukrokat formázni.
Hempergessük meg kakaóporban, és csomagoljuk be papírba.


 
Diós-rumos-mazsolás szaloncukor

70-80 db-hoz:
- 40 dkg darált dió
- 20 dkg porcukor
- 15 dkg mazsola
- 1 narancs lereszelt héja
- fél dl rum vagy rumaroma
- 30 dkg étcsokoládé /min.60 %-os/

Keverjük össze a diót a porcukorral, adjuk hozzá a rumot, hogy gyúrható masszát kapjunk. Egészen apránként adagoljuk, miközben folyamatosan gyúrjuk a masszát.
Reszeljük le a megmosott narancs héját, a mazsolát aprítsuk fel, és gyúrjuk össze a diómasszával. Fóliába csomagolva tegyük egy órára hűtőbe a masszát, majd ezután formázzunk belőle szaloncukrokat. Vízfürdő felett felolvasztott csokiba, villa segítségével, egyenként forgassuk meg a szaloncukrokat, hideg helyen hagyjuk kihűlni, dermedni.


2 megjegyzés:

  1. HŰŰŰŰ micsoda választék! Nem tudom ismered-e a Tyffanilda blogját? Ő pontosan ilyen csodálatos recepteket keres a gasztro játékában. Szerintem nevezz velük.Fantasztikus ajándékok vannak kilátásban.

    VálaszTörlés
  2. Te jó ég! Most látom,hogy be akartam linkelni az Ildi blogját, hogy ott is vagy!! HAjrá!!!:)))

    VálaszTörlés