2010. november 26., péntek

Tiffanylda figyelmébe ajánlom - Kandírozott narancshéj 1 nap alatt!

Kandírozott narancshéj recept

Hozzávalók:
430g letisztított, fehér részétől megszabadított narancshéj
A cukorsziruphoz: 430g cukor és kb.550 ml víz
A díszítéshez: étcsokoládé



Elkészítés:
1.) Igaziból ehhez olyan, kezeletlen naracs volna tökéletes, amelyet nem vontak be viaszos tartósítószer réteggel. Mivel nálunk ilyet nem nagyon kapni, először is jó alaposan mossuk le forró vízzel a narancsokat, egy konyhai szivacs dörzsi felével.
2.) A narancsokat ezután hámozzuk meg, majd a héjak belső, fehér részének nagyrészét távolítsuk el.
3.) Szabályos, tetszés szerinti alakra vágjuk fel a héjakat.
4.) Forraljunk fel vizet, a forrásban lévő vízbe tegyük bele a narancshéjakat, és 6 percig főzzük benne. Ezután vegyük ki a héjakat, és hideg vízzel mossuk át.
5.) Ezután mérjük meg a héjakat, és azok tömegével megegyező cukrot tegyük fel a receptben előírt mennyiségű vízzel főni.
6.) Ha a cukorszirup forr, tegyük bele a narancshéjakat, és 40-50 perc alatt közepes hőfokon, folyamatos kevergetés mellett főzzük teljesen üvegesre őket.
Ha még nem teljesen üvegesek a narancshéjak, de kezd elfőni róla a víz, nyugodtan töltsünk utána egy keveset.
7.) Ha szép üvegesek a héjak, vegyük ki őket egy rácsra, és tegyük félre egy napra száradni.
8.) A csokoládét olvasszuk meg, és félig mártsuk ki benne a narancshéjakat.
9.) Ha a csokoládé megkötött, kínáljuk vendégeinknek, vagy tegyük az asztalra egy tálban.

Tanácsok:
A narancshéjnak mindig van egy kesernyés alapíze,még cukrozottan is,de valószínűleg a vaxoláshoz használt anyagok miatt érezhető a furcsa utóíz.Több napi (kb. 5) áztatás után érdemes csak elkezdeni a műveletet,az áztatás talán segít.

A kandírozott narancsokat általában süteményekbe szokták belerakni,nagyon jó hozzávaló és finom is!! Különleges ízével a süteményt is különlegessé teszi!!

Elkészítési idő: 90 perc

2 megjegyzés:

  1. Köszönöm szépen, de kedves vagy!:))) Megcsinálom! Szerintem én a levágott héjat fogom áztatni napokig, mert itthon sok az allergiás és nem bírjuk a vaxokat... Talán segít!
    Nekem a doki azt mondta, hogy a salátákat, zöldségeket is áztassam be pár órára, amit boltban veszek!

    VálaszTörlés
  2. Remélem sikerül finomra készíteni!
    Tipp: áztatás előtt biztos ami tuti alapon forró víz alatt súrold meg alaposan. Így általában lejön a wax.

    VálaszTörlés